Föreningen har anmält misstänkt miljöbrott

Föreningen har anmält ett misstänkt miljöbrott, här följer det pressmeddelande som skickades ut efter det inträffade:

Rämshyttans fvof i södra Dalarna har anmält ett misstänkt miljöbrott. Detta efter att de i ett övergivet bärplockarläger hittat oljefat och hinkar med olja i.
– Om det skulle börja regna så finns det stor risk att hinkarna svämmar över och oljan rinner ut i sjön som ligger två meter bort. Vi vet heller inte om det redan skett några utsläpp, säger fiskevårdsområdesföreningens ordförande Bengt Benjaminsson. 

Det var under söndagen som en styrelseledamot besökte platsen och upptäckte att stora mängder skräp, och däribland oljan.

– Han hade åkt till platsen för att se om bärplockarna hade flyttat från platsen. Detta eftersom lägret ligger på en av våra båtiläggningsplatser och han tänkte se om det nu var möjligt att få ner båten i sjön för att kunna komma ut och fiska och det var då han upptäckte att det fanns olja som riskerade att läcka ut i sjön, berättar Bengt Benjaminsson.

Fiskevårdsområdesföreningen har nu valt att polisanmäla det inträffade.

– Vi har ingenting emot att man nyttjar allemansrätten och plockar bär så att de kommer till nytta. Men med dessa rättigheter så kommer det även skyldigheter och till dessa hör att man inte ska skräpa ner och förstöra naturen, så därför väljer vi att polisanmäla detta för att visa på allvaret i det inträffade.

Extra allvarligt menar man att det blir när olja riskerar att läcka ut i vattnet.

– Det är inte bara fisken som riskerar att påverkas, utan även fåglar kan drabbas. Det behövs inte speciellt mycket olja för att förstöra fjäderdräkten på en sjöfågel. Då är risken stor att de dör, menar Bengt Benjaminsson.

Men även det ”vanliga” skräpet kan förstöra miljön, menar Bengt, som berättar att det nu var mycket kråkfågel på platsen och släpade runt sopor till närområdet.

– Både djur och växter kan påverkas negativt av nedskräpningen, men det är även negativt för den bild som turister får om de vill komma ut i vildmarken och fiska och det första de möts av är en stor sophög. Det ger ingen bra reklam för regionen när det gäller besöksnäringarna.

Eftersom det är andra året på raken som det skett samma sak på platsen är frågan hur fiskevårdsområdesföreningen ska kunna förebygga detta för framtiden.

– Det lutar åt att vi får prata med markägaren om att sätta upp en bom över vägen. På något sätt måste vi försöka få bort nedskräpningen, särskilt när det handlar om risk för utsläpp av olja eller andra kemikalier. Sen får vi se hur vi gör för att de som vill använda båtiläggningsplatserna ska kunna göra det, säger Bengt Benjaminsson.